Fostrets utveckling

Nedanstående bilder o text är hämtad ur Sheltiebladet Nr 2/98. Ursprungligen publicerad i Norska Hundesport översatt till svenska av L Brun från "Anatomy of the Dogs" av Millers, Evans o Christensen.

Man har hittat höga koncentrationer av levande sperma  i hundens livmoder 6 dagar efter parning, några till o med efter så länge som 11 dagar. Phemistre (1974) dlear dräktighetsperioden o utvecklingen i 3 perioder. Hundens viktigaste organ är färdigbildade innan du ens vet att tiken är dräktig!


Embryo i tidigt stadium, 21 dagar gammalt 4.5 mm
1. (2:a till 17:e dagen)
Perioden där ägglossning följs av befruktningen beskrivs som en zygot (benämningen på ett befruktat ägg) som ligger fritt i äggledaren o vandrar ner till livmodern.
2. (19:e till 35:e dagen)
Embryoperioden börjar vid implantationen av zygoten o slutar då de viktigaste organen är färdigbildade.
3. (35:e dagen till födsel)
Fosterperioden är i tiden där de kännetecknen som skapar en hund blir bildde o den mesta växten sker.
Embryostadiet
Embryostadiet startar med utvecklingen av huvud/hjärna/ryggmärg med start i huvudregionen, nervledare, början till lemmar, syn, hörselorgan o matsmältningsorgan. Några dagar efter att zygoten har fäst sig till livmodern, är den inkapslad i fosterblåsan (amnion) som växer över dennas yttre.

Embryo sett från sidan, visar lukking av fosterblåsor o bildandet blodomloppet.

Embryo sett ovanifrån
25:e dagen
Embryot är nu 14 mm.
28:e dagen
17 mm och den första benbildningen kommer till synes; över- och underkäke, skalltak och kragben.
30:e dagen
19 mm. Nu formas ögonlock, innerörat och morrhåren. Tarmarna förbinds med naveln. 5 par bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga. Könsorganen börjar visas.
33:e dagen
27 mm. Nu föregår bildandet av ben i nospartiet, framtänder, gom, kindben, hjässben, mittaxen på revben 4-10, samt mittaxen på humerus, radius, ulna, femur, tibia och fibula samt tidigt stadium av hörntänder och sammansmältning av gomspalten. Tårna på baktassarna syns tydligt.
35:e dagen
35 mm. Ögonlocken utvecklas. Bröstbenen växer ihop i mittlinjen. Förbening vid tinningen/ögat/tårkanal och skuldra. Förbening av 2-13 revben i mittaxen.
37:e dagen
47 mm. Förbening av occiput, första revbenet, 1-4 halsvirveln, ben i mellanfoten och höftbenets mittaxe.
38:e dagen
53 mm. Förbening av mellanväggen i nosen, mellanörat, brosket i underkäken, centrum i ryggvirvlarna, revbensbågar och vidreutveckling av de små kotorna i mellanfoten både fram o bak.
39:e dagen
60 mm. Bla förbening av tårna fram o bak.
40:e dagen
65 mm. Bukhinnan vid naveln växer ihop. Klorna på alla tårna bildas. Höftbenet är komplett brostk bildat, men dess ledskål bilds inte förrän flera veckor efter födseln.
42:e dagen
70 mm.
43:e dagen
76 mm.
45:e dagen
86 mm. Färgmarkeringar börjar synas och pälsen växer till. Förkalkning av de nedre premolarerna. Vidareutveckling av kotorna i ryggraden och bäckenet.

Foster 45 dagar gammalt.
50:e dagen
107 mm. Kroppen är välproportionerad. Förbening av de sista benen i skallen, ambolten i mellanörat och centrum i virvlarna.
55:e dagen
144 mm. Alla mjölktänder är förkalkade och nedre molar förkalkas (permanent tand), likaså sköldkörteln, sacralben 1 och 2 (korsben), alla revben, virvlar och centra.
57:e dagen
150 mm. Förbening av vristbenet och sacralben 3.
 
Valpning:
60-63:e dagen
158-175 mm lång. Fullpälsad, ögonlock stängda, mellanhand inte färdigt förbenat. Mellanfot inte färdigt förbenat utom hälbenet och vristen.
Fosterstadiet:
När embryot har utvecklat sig lite längre än halva dräktighetsperioden (35 dagar) har det fullfört utvecklingen av de huvudsakliga organen. De utvändiga kännetecknen gör det möjligt att artbestämma det som en hund och från nu, blir det refererat till som ett foster. Utvändiga kännetecken på fosterstadiet är utveckling av pigment, tillväxt av hår, stängning och sammansmältning av ögonlocken, växt av ytteröra, förlängning av kroppen och vidareutveckling av könsskillnader.
Skelettutveckling:
Om vikt och storlek på embryo och foster kan variera i en kull är ordningen av förbeningen snarast lik. Hos hunden är fontanellen mellan främre och bakre skallben sammanväxt före födseln till skillnad från hos människan. Revbenen är färdigbildade vid 40:e dagen.
Utveckling av tänder:
Har varit studerat av Williams (1961) som fann att förkalkningen av alla mjölktäner varit påbörjad vid 55:e dagen i dräktigheten. Den blev fullförd 20:e dagen efter födsel då det gäller kronan och 45:e dagen gällande roten. Den enda permanenta tanden som förkalkar sig innan födseln är 1:a molaren i underkäken som visar sig på 55:e dagen i dräktigheten.